Szarlotka z delikatną pianką

szarlotka

„Szarlotka obłędna! Wiem co mówię, z niejednej blachy jadłam :D” tak o tej szarlotce napisała znajoma. Czy mogę Wam lepiej zarekomendować ten przepis? Chyba nie 😉

SKŁADNIKI na dużą blachę

CIASTO
kostka masła (200 g)*
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PIANA Z BIAŁEK
białka z 3 jajek
3 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli

JABŁKA
1200 g jabłek (papierówka, antonówka lub szara reneta)
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
czubata łyżka masła
odrobina wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiej na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki – całość możesz posiekać dodatkowo nożem. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Ciasto zagniataj krótko – tylko do połączenia składników.  Podziel je na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3 i włóż do zamrażarki na 1 godzinę**. W tym czasie przygotuj jabłka.

Jabłka obierz i podziel na ósemki. W szerokim garnku (lub na duuuużej patelni) rozpuść masło, wrzucić jabłka i dodaj odrobinę wody. Całość dobrze wymieszaj. Gdy jabłka trochę zmiękną dodaj cukier i przyprawy. Podduś kilka minut do czasu aż zaczną się rozpadać, mieszaj je w tym czasie kilkukrotnie. Gotowe jabłka odstaw do wystudzenia.

Blachę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia (używam masła, aby papier mi się nie przesuwał). Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół). Ciasto wyjmij z zamrażarki. Większy kawałek zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio do blachy i delikatnie palcami wyrównaj powierzchnię. Wstaw blachę do piekarnika na ok 10 minut – tak by ciasto lekko się zrumieniło.

Gdy spód będzie się zapiekał ubij na sztywno pianę z białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na wysokich obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. W międzyczasie stopniowo dodawaj cukier.

Na zapieczone ciasto wyłóż jabłka, na jabłka pianę z białek i całość przykryj startym na grubej tarce ciastem. Piecz około 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni. (Piszę „około” gdyż czasem ciasto potrzebuje trochę więcej lub mniej czasu w piekarniku. Mój piekarnik jest niższy niż standardowe i ciasto mogłam wyjąć po 35 minutach, jednak Wy czas pieczenia dostosujcie do swoich piekarników). Gdy ciasto wystygnie posyp je cukrem pudrem.

Jeśli chcesz ciasto zagnieść przy użyciu Thermomixa…
Do naczynia miksującego włóż pokrojone w kostkę masło. Dodaj przesianą przez sito mąkę i pozostałe składniki. Zmiksuj 1,5 minuty obroty 4. W trakcie miksowania kilkakrotnie zgarnij kopystką ciasto z brzegów naczynia miksującego.

*koniecznie użyj masła a nie margaryny!

**nie pomijaj godziny w zamrażarce! To dzięki mrożeniu ciasto uzyska fajną kruchość i delikatność.

szarlotka

2 thoughts on “Szarlotka z delikatną pianką

  1. Martita says:

    Wiesz co Ula, ta szarlotka to hit i jedyna do jakiej wracam. Właśnie kręcę kolejny raz na Święta. U mnie zawsze, ale to zawsze wychodzi sypka, obojętnie czy gniotę recznie czy robotem. Genialna:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *