Placki z jabłkami

placki z jabłkami

Na drugie śniadanie lub podwieczorek. Proste placki z jabłkami. Lubię je smażyć na oleju kokosowym. Spróbuj 🙂

SKŁADNIKI dla 4 os.

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • ok 320 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru i odrobina ekstraktu z wanilii*
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder lub syrop klonowy do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiej (koniecznie! placki będą bardziej puszyste) do miski, dodaj 2 żółtka, szczyptę soli, cukier i mleko. Wymieszaj przy użyciu miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Jabłka obierz, zetrzyj na tartce o grubych oczkach i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

*chcę Cię uczulić byś nie dodał łyżeczki cukru wanilinowego zamiast waniliowego – zepsujesz placki…
dsc_0148

placki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *