Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

Zwykła, codzienna zupa, która za sprawą chrupiących pieczarek i grzanek robi się trochę odświętna. Bardzo mi smakuje i wchodzi na stałe do mojego domowego menu.

SKŁADNIKI na 4 porcje
pół dużej cebuli (lub jedna mała)
300 g pieczarek
1 łyżka masła
1 marchewka
1 pietruszka
4 duże ziemniaki
150 g piersi z indyka
łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego
600 g ciepłej wody
100 g śmietany 18%
do podania : kilka pieczarek, natka pietruszki, grzanki z chleba.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA z użyciem Thermomixa*
Do naczynia miksującego włóż przekrojoną na mniejsze części cebulę i umyte, oczyszczone pieczarki. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Dodaj łyżkę masła i podduś 6 minut / 90 stopni / obroty 1. Dodaj obrane, przekrojone na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę, rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Ziemniaki i pierś z indyka pokrój w drobną kostkę i włóż do naczynia miksującego. Dodaj wodę, koncentrat bulionu i przyprawy. Gotuj 15 minut / 100 stopni / obroty 2, wsteczne. Naczynie miksujące zakryj koszyczkiem. Dodaj śmietanę, gotuj 12 minut / 100 stopni / obroty 2, wsteczne.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż na większym ogniu, aż się zrumienią. Na drugiej patelni, na maśle zrumień chleb lub bagietkę pokrojoną w kostkę.

Zupę wlej do talerzy i udekoruj plastrami pieczarek oraz grzankami. Posyp natką pietruszki.

*zupę możesz przygotować bez Thermomixa, wystarczy, ze rozdrobnisz ręcznie składniki, a pieczarki poddusisz przed gotowaniem na patelni. Smacznego 🙂

zupa pieczarkowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *