Placuszki jabłkowo-bananowe

placuszki jabłkowo-bananowe

Weekendy to czas, kiedy pozwalamy sobie na większy luz. Budzimy się powoli, włączamy radio, leniwie drepczemy po domu, by w końcu trafić do kuchni na późne śniadanie. W weekendy mamy czas by smażyć placki, naleśniki i pancakes’y.

Ten przepis przywieźliśmy z późnego śniadania u znajomych. Sycące placuszki z dodatkiem jabłek i bananów. Podbiły nasze <3

SKŁADNIKI dla 4 os.

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • ok 320 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru i odrobina ekstraktu z wanilii*
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • jeden duży banan
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder lub syrop klonowy do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiej (koniecznie! placki będą bardziej puszyste) do miski, dodaj 2 żółtka, szczyptę soli, cukier i mleko. Wymieszaj przy użyciu miksera lub blendera**. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Jabłka obierz, zetrzyj na tartce o grubych oczkach i dodaj do ciasta, wymieszaj. Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj do ciasta. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

*chcę Cię uczulić byś nie dodał łyżeczki cukru wanilinowego zamiast waniliowego – zepsujesz placki…

**nie mam miksera, serio! Placki robię w blenderze ;), blenderem ubijam też pianę z białek bo mam do tego specjalną końcówkę.

placuszki jabłkowo-bananowe

2 thoughts on “Placuszki jabłkowo-bananowe

  1. An says:

    Fantastyczne placuszki, nie spodziewałam się, że będą aż tak smaczne. Pominęłam cukier, ale jak dla mnie są wystarczająco słodkie same w sobie, a na gorąco to niebo w gębie! Dziękuję za przepis ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *