Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej

bezglutenowe placki gryczane

Pyszne! Bez glutenu i bez nabiału. Idealne na śniadanie – najlepsze z syropem klonowym ❤

Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Bezglutenowe placki z niepalonej kaszy gryczanej. W sam raz dla alergików na diecie eliminującej gluten i nabiał.

SKŁADNIKI na 3-4 osoby
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1 duży dojarzały banan (lub 2 małe)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
ok 1/4 szklanki wody
olej kokosowy do smażenia
do podania: syrop klonowy lub domowy sos owocowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę gryczaną zalać dwiema szklankami wody i odstawić na całą noc. Rano przepłukać na sicie, przełożyć do naczynia miksującego, dodać banana, jajka, cynamon i wodę. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste dodać odrobinę wody. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (zazwyczaj używam oleju tylko do pierwszej partii placków) do lekkiego zrumienienia się obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym lub sosem owocowym.

SOS OWOCOWY
To nic innego jak zblendowane owoce. Poza sezonem używam mrożonych truskawek, malin, borówek lub jagód (czasem robię mix owoców). Zamrożone owoce podlewam lekko wodą, podgrzewam w garnku aż się rozmrożą następnie miksuję. Bardzo rzadko słodzę, ale to oczywiście kwestia gustu 🙂 można dodać cukier, ksylitol, miód lub syrop z agawy.
PRZYGOTOWANIE Z UŻYCIEM THERMOMIXA
Kaszę gryczaną zalać dwiema szklankami wody i odstawić na całą noc. Rano przepłukać na sicie, przełożyć do naczynia miksującego, dodać banana, jajka, cynamon i wodę. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej masy 40 s/obroty 10. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste dodać odrobinę wody. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (zazwyczaj używam oleju tylko do pierwszej partii placków) do lekkiego zrumienienia się obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym lub sosem owocowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *